http://www.delfi.lv/news/comment/comment/article.php?id=25576675
/.../
...Patiesībā „šie PSRS domāšanas nesēji” kopā ar visiem tiem godīgajiem cilvēkiem, kas vienkārši darīja savu darbu gan PSRS laikos, gan tagad - visi kopā ir nosargājuši Latviju! Jā - kopā visi tie, kas te ir palikuši (un sevišķi es gribētu pieminēt, ka tas notika kopā ar krieviem, baltkrieviem un ebrejiem, kas te dzīvo vēl no 1920. gada), šie cilvēki ir nosargājuši Latviju, kā teritoriju, kur dzīvot mums - Latvijas pilsoņiem! Šī sargāšana sākās no brīža, kad simtiem latviešu aizbrauca no Latvijas vai pat vēl agrāk, no brīža, kad Kārlis Ulmanis „atdeva Latviju bez neviena šāviena” un gar mana vectēva tikko pabeigto māju Latvijā iebrauca Padomju tanki. Nosargāšana bija grūta, tā nolēma paaudzes izkropļotai izpratnei par to, kas ir labi, tās bija arī izsūtīšanas un nāve Sibīrijā un Kazahstānā. Tā bija pakļaušanās „blata” sistēmai, tā bija stāšanās „pionieros”, „komjaunatnē” un „komunistos”. Daudziem tie bija „darījumi ar dvēseli”, kādu piespieda strādāt KGB, citi nodzērās, bet - mēs kopā nosargājām!/.../
Tad nu, man liekas, ka Latviju atkal vajadzēs nosargāt, tikai tagad vairs nav mūsu kārta. Vidējam exPSRS Latvijas iedzīvotājam nav uzkrājumu krīzes pārlaišanai, vai - vēl trakāk - ir kredīts. Pie šādiem apstākļiem palikt teritorijā, kur vēl ilgi nevarēs nopelnīt, nozīmētu neko neuzkrāt pensijai, neatdot kredītus un vergot bez medicīniskās aprūpes.Izeja ir tāda, ka mēs griežamies pie „Ārzemju latviešiem”, kuriem vēl ir uzkrājumi, kuriem ir pensijas un kuru dzīve - arī tur - ārvalstīs pasliktinās. Hei, mēs sakām: „Mums tagad jāparūpējas par sevi, mēs braucam projām! Bet Jūs, cienītie kungi, Jūs tagad „Tēvzeme sauc”!”. Jums, kam Tēvzeme piešķīra dubulto pilsonību, bet kas to neizmantoja vairāk, kā tie angļu tūristi, kas te brauca ekskursijās bez vīzām. Jums, kam mēs esam sataisījuši ceļus, uzcēluši tukšus, bet ļoti elegantus un drošus ciematus ap Rīgu! Jūs, kas tagad to visu varat dabūt par pusvelti, tā ietaupot savas pensijas. Jūs, kas te vēl var dabūt nesabojātu, labu un salīdzinoši lētu medicīnas aprūpi, kurai šobrīd vienkārši vajag mazliet bagātākus klientus par tiem, kas dzīvo Latvijā! Jūs, mani dārgie tautieši, Tēvzeme sauc ar vēl nebijušām iespējām, kas ir mūsu visu (nesakiet, ka tikai Oligarhu) kopīgi nosargātas un kas tagad tiek nodotas Jums par pusvelti! Vai zināt, cik būs jāmaksā, lai apkopēja jums uzkoptu 100 kvadrātmetru ekskluzīvo dzīvokli vai divstāvu māju labā rajonā Latvijā? Turklāt māju, kuru jūs būsiet nopirkuši par 1200USD kvadrātmetrā vai izīrējuši par 300USD, plus komunālie? Es pateikšu - viena pilna mājas uzkopšana maksās ap 30USD, bet būs vēl lētāk! Latvijā šobrīd visi runā latviski, turklāt visi jaunieši ir iemācījušies angļu valodu un Latvija ir atzīta par ļoti piemērotu pensijas vecumam! Ja šis process iekustēsies - Latvijā radīsies būtisks vietējais patēriņš, kas tiks pabalstīts ar ārvalstu pensijām, dodot Latvijai vēl vienu iespēju. Bet Latvijas vidusslānis dosies apgūt efektīvākas strādāšanas iespējas ārvalstīs un būs atpakaļ, tiklīdz sasniegs pensijas vecumu, vai atdos kredītus, kas nu kuram šobrīd ir prioritāte! Gaidām, kungi - Tēvzeme sauc! Būsiet godāti un cienīti pilsoņi!